петак, 13. децембар 2013.

appetite (12.12.2013)

Име ресторана : appetite
Адреса : Краљице Наталије 30, Београд
Телефон : 066 22 55 33
4sq : http://4sq.com/15WDLgP

Недалеко од Теразијске чесме, одмах преко пута гараже Зелени венац отворен је нови, редизајнирани ресторан Апетит, с циљем да Београд учини богатијим за место на којем се спајају укусна јела интернационалне кухиње и добра музика.

 

Сам ентеријер локала је урађен јако модерно, простор је светао и ведрих веселих боја, са добром комбинацијом музике која није досадна, и просто је урбана. Добар сигнал за интернет, могућност плаћања бит коином, нешто што овај локал издваја од других. Такође, локал је "pet friendly", као и "baby friendly", што смо се уверили на лицу места.


Па, започнимо наше путовање.. При уласку у локал, дочекали су нас весели конобари, који су нам помогли при избору савршеног места за нас и нашу бебу. Локал је урађен у два нивоа, и који год да изаберете нећете погрешити. Ми смо се одлучили за доњи, који је доста интимнији, и некако се осећате пријатно, као код куће. Мобилијар је јако удобан и одабран са укусом.


Служила нас је јако фина конобарица, која је знала да одговори на апсолутно сва моја досадна питања, и сво време нам асистирала док смо се одлучивали за јела која ћемо наручити. Сам мени није много комплексан, и садржи јела за доручак, предјела, супе и потаже, пасте, главна јела са бифтеком, и пар комбинација пилетине, ћуретине у разним сосовима. Избог оброк салата је импресиван, и јако лепо одабран. Од рибе ту су лигње и пар врста рибе, ништа специјално. Благи утисак је да је ресторан бацио главни акценат на бифтеке па смо се на крају за њих и одлучили. Дезерти су класични, и не издваја се ништа специјално. Карта пића стандардна, уз фин избор коктела за пристојну суму.

Помало нас је изненадио изостанак кувера, у оваквом ресторану. Сматрам да би било фино да га уведу, просто тип ресторана сугерише да ће те га добити, али он изостаје, из непознатог разлога.


Предјело : похована моцарела у бадему са сосом од боровнице (Моцарела, боровница, црно вино, мед, листићи бадема).



Утисак који бих дао о овом предјелу је јако леп, савршен благи стартер, похована моцарела у комбинацији са сосом од боровнице је стварно пун погодак. Лаган укус, сладак због меда, освежавајући због боровнице, а моцарела сама по себи квалитетна и сунђераста, баш како треба. Мала количина црвеног вина, и бадем у траговима, искрено, те листиће нисам ни осетио. Оцена : 4/5, због изостанка укуса бадема.

Потаж : избор је пао на потаж од спанаћа са сусамом (спанаћ, црни лук, сусам)


Настављајући даље у slow food маниру, потаж који смо добили је јако интересантан : фино декорисан, у тањиру који је леп за око, уз посудицу са крутонима. Лепа привлачна светло зелена боја (спанаћ/брашно) и златно браон крутони који нису претврди. Укус је сада већ постао мало интензивнији - спанаћ се баш лепо осећа, а температура супе је таман како треба, "зимска" за загревање :) Крутони су такође дали посебан шмек и допринели свеукупном уживању у укусу. Оцена : 5/5, све је заиста сјајно.

Након потажа стижу и главна јела, праћена хлебчићима из рерне.

Хлебчићи из рерне : Јако интересантна креација ове кухиње.

Јако су укусни, свеже подгрејани уз премаз мало уља преко. Сусам преко њих. Троугластог облика, који је интересантан и није досадан. Укус је јако леп, ваздушаст, са карактеристичним мирисом свежег белог хлеба. Јако ценим ресторане који доносе гостима свеже подгрејан хлеб. Оцена : 4/5, уз сугестију да уведу и друге врсте хлеба осим белог (ражани, црни, кукурузни...)













Два главна јела за која смо се одлучили :

1) Бифтек са сосом од семенки бундеве (Бифтек, семенке бундеве, тиквице, шаргарепа, плави патлиџан, црвени лук, целер, коморач, чери парадајз и паприка).

Сама изведба овог јела је јако лепа - фино декорисано, месо са једне стране, преливено сосом, и гриловано поврће са друге стране - не можете омашити :) Сам бифтек је јако сочан, можда мало премало печен за наш укус, али тотално освежавајући баш због тога. Парче је баш издашно и велико. Преко њега сос од семенки бундеве јако интензивног укуса, онако некако загаситог.


Јако се лепо уклопио са месом, и сматрам да је добар избор, поготово што се ова комбинација баш и не среће у ресторанима често. Поврће је класично гриловано, уз похвалу за лук, који је изгрилован таман толико да се не осећа сувоћа, већ пун укус лука, са примесама грила мммм :)
Тиквице, печурке, паприка, мање више класика, добра, и не треба је мењати. Оцена 4/5, из разлога што је конобарици промакло да нас пита како желимо да бифтек буде печен, али јој је опроштено јер је била заиста дивна према нашој беби од 4,5 месеца, па је чак и држала и анимирала док смо јели главно јело - заиста за сваку похвалу, и вредно спомена. Самим тим из кухиње добили default - бифтек који је сочан и укусан, али не у потпуности по нашем укусу, јер ми волимо мало боље печен, далеко од тога да не ваља - ко је навикао на такав, одличан је!

2) Чили бифтек (Бифтек, кукуруз, паприка, црни лук, парадајз, фефероне, црвени пасуљ), а добићете и гратис пиринач који није на списку :)


Да почнем од свеукупног изгледа у презентацији овог јела : искрено, не свиђа ми се, мислим да се може сервирати на много креативнији начин. Некако је маса превише "замешана" и "хомогена", па се из прве не може ни наслутити да је реч о бифтеку јер је ситно сечен, на коцкице. Да ми је неко ставио ово јело испред носа без да знам шта је у питању, одговорио бих му "то су оне сардине са кукурузом, паприком, пасуљем, из конзерве". Но добро, кувару остављамо да распали своју машту до наше следеће посете, а сада конкретно о јелу : Бифтек је савршен. Мекан, софтан, укусан. Сос такође урађен са правом мером укуса, уз егзотику коју додаје кукуруз.. На један тренутак сам помислио да сам у Мексику.. Баш тамо воле ове комбинације: паприка, кукуруз, чили и пасуљ. А право да Вам кажем, такав је утисак остао до краја :) дефинитивно је инспирација за ово јело дошла са оне стране Атлантика :) Сос је средње густине, фефероне "пале" непца, и одушевљавају све поклонике љуте хране (међу којима сам и ја). Све у свему, за неког ко воли љуто, ово је прави избор у овом ресторану. Оцена : 4/5, због визуелног доживљаја од кога се очекивало нешто више.

Дошло је време и за дезерт : одлучили смо се за Чоколадни тарт (плазма, чоколада, сос од вишања, кугла сладоледа, кугла шлага)


Већ сам помишљао да ће ова чоколада задати дефинитиван нокаут мом стомаку, али на моје изненађење, није, баш је некако легла после свега! Колач је фино направљен, а шлаг и сладолед просто "освежавају" и доста ублажавају јачину саме чоколаде и плазме које су доста јаке, што је по мени лепо избалансирано, имајући у виду да десертом углавном затварате причу и не желите тежак осећај у стомаку. Ја бих можда експериментисао, па бих уместо класичне кугле ваниле, направио сладолед од лимуна, поморанџе, или нечег сличног) Све у свему, плазма је плазма, чоколада је финог укуса, сладолед освежава и шлаг поклапа целу комбинацију, те чини да овај десерт од мене добије оцену 5/5. Заиста немам замерки.

Љубазност особља је нешто што јако ценим. А посебно поклањање пажње, и одвајање времена за госта. У овом ресторану добили смо много више од очекиваног, и заиста, свака им част, сви су били насмејани и љубазни, и добро информисани о томе шта нуде. Оцена 5/5.

О ентеријеру сам већ мало писао на почетку, али да напишем још коју реч. Осврнућу се на доњи део локала, у коме смо ми били, и који се разликује од горњег једино по осећају мало интимније атмосфере.
WC је чист, модеран, уредан. Неутралног мириса, нит смрди нит мирише :) Можда би било лепо убацити неку мирисну ноту у виду камења или макар спреја. За овакав тип ресторана, ја сам очекивао да постоји још нешто - у мушком делу сам виђао креме за руке, дезодорансе, и слично. Овде то није случај, али мислим да би много добили на утиску уколико би ово убацили. Остатак ентеријера је јако пријатан, модернистички, са великим ЛЕД ТВ-ом, на коме се врти 24h Kitchen :) Оцена ентеријера : 5/5, јер, ово што сам навео је само сугестија да би се људи још више одушевили, али овако како је тренутно, исто је изнад просечног ресторана наше престонице.

Наше лагано путовање се овим и завршава. Закључак који бих извео је, јако фин ресторан, у сваком случају вредан Ваше пажње, који има шта да понуди, и који се може развијати само на боље, правац у којем су кренули је добар! Вреди напоменути да радним данима имају и "дневни мени" који је јако креативан и здрав пре свега, па ако сте у журби, можете појести нешто здраво за мање пара од цене биг мек оброка на Зелењаку. Све у свему, ми ћемо се у овај ресторан сигурно враћати, јер је однос цене и квалитета на завидном нивоу!

Нема коментара:

Постави коментар